Project
Alle projecten
Project
Natuurinclusief gedrag van burgers
Burgers moeten meer betrokken worden bij groene maatschappelijke uitdagingen en de natuur. Hoe groter de betrokkenheid, hoe groter het draagvlak voor maatregelen op het gebied van biodiversiteitsherstel, klimaatadaptatie en gezondheid. Het project ‘Natuurinclusief gedrag van burgers’ zet hier op in.
Project
Kennis voor Grasland en beweiding
En mooie sappige weide, met koeien of andere grazers, dat zien we allemaal graag. Het is onlosmakelijk verbonden met het Hollandse landschap. Beweiding draagt ook bij aan meer biodiversiteit, een goed inkomen voor de boer, minder ammoniakemissie en het sluiten van kringlopen.
Project
Natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
Klimaatverandering en het verlagen van de uitstoot van broeikasgassen staan hoog op de maatschappelijke agenda. In Nederland bestaat nog 15% van de oorspronkelijk biodiversiteit. Daarmee scoort Nederland onder het Europese gemiddelde. Een belangrijke oorzaak hiervoor is de verstedelijking en die neemt komende jaren alleen maar verder toe. Het nieuwe kabinet wil namelijk dat tot 2030 1 miljoen nieuwe woningen worden gebouwd. Deze woningen moeten veelal duurzaam en in de bestaande steden worden gebouwd.
Project
Duurzaam bosbeheer, veelzijdig en vitaal bos
De groene hogescholen zijn gestart met een nieuwe onderzoeksprojecten naar duurzaam beheer van bossen. In dit project werken Inholland Delft, HAS, Aeres Van Hall Larenstein met elkaar samen. Daarnaast is een brede groep die met elkaar het werkveld vertegenwoordigt betrokken bij het project.
Project
Voorkomen voedselverspilling
Nederland heeft zich gecommitteerd aan de SDG’s van de Verenigde Naties. LNV heeft halvering van voedselverspilling (en voedselverliezen) als doel opgenomen in zijn beleid. Om dit te realiseren is samen met de stichting Samen tegen Voedselverspilling de nationale agenda tegen voedselverspilling gemaakt.
Project
Gebiedsgerichte kansen voor een natuurinclusieve landbouw
Het project ‘Gebiedsgerichte kansen voor een natuurinclusieve landbouw’ richt zich zoals de titel aangeeft het gebied. Om natuurinclusieve landbouw te laten groeien is een goede samenwerking nodig met alle partijen om boeren heen: het waterschap, gemeente, provincie, terreinbeheerders. Zij zijn medebepalend in hoeverre en in welke mate agrariërs natuurinclusieve landbouw kunnen toepassen.
Project
Precisielandbouw & Smart Farming
De snelle technologische vooruitgang biedt kansen voor precisielandbouw. Maar de ontwikkelingen gaan ook gepaard met een (groeiend) gebrek aan integratie tussen disciplines. En juist die integratie is nodig om de kansen te benutten en integraal in te passen in de bedrijfsvoering. Hoe kunnen we precisielandbouwmogelijkheden zo slim en duurzaam mogelijk kunnen integreren in de bedrijfsvoering van akkerbouw- en veehouderijbedrijven? Dit is het thema van het project preciSIAlandbouw.
Project
Duurzaam bodembeheer
Gezonde bodems zijn een basisvoorwaarde om de samenleving te voorzien in voeding, biomassa (energie), vezels, voer en ook diensten zoals waterbuffering en -zuivering, koolstofvastlegging en biodiversiteit. Maar de bodemkwaliteit staat onder druk en daarmee worden deze diensten bedreigd.
Project
Het Nieuwe Telen, Gas erop!
Het Nieuwe Telen (HNT) is een teeltmethode waarbij nieuwe inzichten op het gebied van kasklimaat en een verandering in het gedrag van de teler leiden tot een optimaal teeltresultaat in een (semi) gesloten kas, met als neveneffect het besparen van energie. Ondanks de mogelijke voordelen van HNT blijkt dit ‘omdenken’ in de praktijk niet vanzelf te landen en is een nieuwe impuls nodig.
Project
Hygiëne van het jonge kalf
Het verantwoord houden van (jonge) dieren hoort bij een duurzame, gezonde en welzijnsvriendelijke melkveehouderij. Melkveehouders zijn zich hiervan bewust en willen goed voor jonge kalveren zorgen.
Project
Duurzaam Vlees Natuurlijk
In het project ’Duurzaam vlees, natuurlijk!’ werken veehouders, keurmerken, regionale en landelijke branche- en ketenorganisaties, consumentenorganisaties en WUR samen met de vier Groene Hogescholen (Aeres, HAS, Inholland, VHL) aan een roadmap voor het meten en communiceren van duurzaamheid in de veehouderij vanuit een integrale benadering.
Project
Expeditie duurzame bedrijfsovername
Bij de overname van een familiebedrijf staan jonge boeren voor grote uitdagingen, financieel en emotioneel. Ook het maken van een rendabel bedrijfsmodel dat rekening houdt met nieuwe maatschappelijke vraagstukken, zoals de roep om verduurzaming van de landbouw, vraagt om goede advisering en begeleiding. Zeven hogescholen gaan onderzoeken welke advisering en begeleiding nodig is om deze bedrijfsovernames succesvol te laten verlopen.
Project
Nutri Flow en realtime plaatsspecifiek bemesten
Veenhuis heeft Nutri-Flow ontwikkeld waarbij realtime NIRS-analyse worden gebruikt voor plaatsspecifieke toepassingen. Aeres Hogeschool, Hogeschool Van Hall Larenstein en Terra hebben drie jaar met de R&D-afdeling samengewerkt om deze nieuwe techniek in de praktijk te implementeren.
Project
tHuismerk
Het onderzoek tHuismerk beschrijft de korte keten van ondernemer naar consument. Het bracht de stakeholders en de te verwachten weerstanden vanuit de klassieke distributie in beeld, evenals de wensen en behoeften van de consument.
Project
Kruidenrijk grasland in Noord-Holland II
Het Noord-Hollandse veenweidegebied is één van de belangrijkste broedplaatsen van de grutto. Ook broeden er tureluurs, kieviten, scholeksters, slobeenden en zomertalingen. Door een intensieve melkveehouderij is er voor weidevogels minder voedsel en te weinig geschikt habitat om hun kuikens groot te brengen. Het project 'Kruidenrijk Grasland' stimuleert boeren meer voor weidevogels te doen.
Project
Holwerd aan Zee - Vitale Kustzones II
'Vitale kustzones, Holwerd aan Zee' onderzoekt nieuwe kansen voor toerisme en natuur, met focus op de verbinding mens en zee. Doel is dat kustregio’s weer economisch en ecologisch vitaal kunnen worden.
Project
Brightbox Venlo
Er is een experimentele faciliteit voor vertical farming ingericht op de Brightlands Campus in Venlo. In deze faciliteit wordt in opdracht van en in samenwerking met het bedrijfsleven toegepast onderzoek verricht in een indoor farm.
Project
Gezonde productsamenstelling
In samenwerking met de Hogeschool Arnhem Nijmegen zijn producten ontwikkeld met minder zout, suiker en vet. Hiervoor is samengewerkt met diverse bedrijven. Er is veel nieuwe kennis opgedaan.
Project
Kennis voor beweiding en duurzame zuivelketen
In opdracht van duurzame zuivelketen en graszaadmengselbedrijf Barenbrug is onderzoek gedaan naar langer en intensiever beweiden. De achterliggende gedachte is dat dit een positief effect heeft op de kostprijs van de melk en mogelijk de diergezondheid ten goede komt.
Project
MS Optima concept
In opdracht van het bedrijf MS Schippers hebben drie hogescholen vanuit het Centre of Expertise een kwantitatief en kwalitatief onderzoek verricht en een diergedragsonderzoek uitgevoerd naar de effecten van MS Optima.
Project
Klimaatadaptief groenbestek
Project
Duurzame biodiversiteitsmonitoring
In dit project willen we simpele, langjarig vol te houden ecologische monitoringstechnieken ontwikkelen en in het onderwijs verankeren. Want terwijl de biodiversiteit over de hele wereld in een hoog tempo afneemt, zoeken we nog steeds naar duurzame methodes om deze trend consequent in de gaten te houden.
Project
Biodiversiteitsstresstest - Kansenkaart voor biodiversiteit
Dit project heeft tot doel om een koppeling te maken tussen de opgaven waar de steden de komende jaren voor staan en de rol die natuur en ecosystemen daarbij kunnen spelen. Het gaat om het bebouwde gebied van de stad en de stadsrandzones.
Project
Businessmodellen voor agroforestry door waardecreatie
Samen met zes verschillende agrarische ondernemers wordt onderzocht hoe zij businessmodellen kunnen ontwikkelen met behulp van agroforestry (boslandbouw) door waardecreatie.
Project
Groene gezonde wijk
In de afgelopen jaren is veel onderzoek gedaan naar de effecten van stedelijke natuur en stedelijk groen op de gezondheid en het welzijn van mensen, klimaatadaptatie en de biodiversiteit. Er is meer aandacht bij gemeentelijke bestuurders voor de kwaliteit van de leefomgeving, de klimaatbestendigheid en biodiversiteit in de stad.
Project
Smooth Traffic Management II
Dit project sluit aan bij de ontwikkelingen rondom de zelfrijdende en autonome auto die Minister Schultz van Haegen in de eerste helft van 2016 op de Europese agenda heeft gezet. Innovatieve spelers zorgen dat het ‘spel van de stedelijke ontwikkeling’ op een vanzelfsprekende manier anders gespeeld gaat worden.
Project
Kansen voor Agroforestry in de regio Nijmegen
Agroforestry staat momenteel sterk in de belangstelling. De gemeente Nijmegen ziet agroforestry als een onderdeel van de strategie om regionaal de omgevingskwaliteit te verhogen. Dit tweejarige project (2018-2019) draagt bij aan de ontwikkeling van een toekomstvisie, gericht op het gebied tussen Arnhem en Nijmegen, gebaseerd op het gedachtengoed van agroforestry.
Project
Circulair uiterwaardenbeheer
Het rivierengebied is een complexe omgeving waar het water de mogelijkheid biedt voor economische activiteit, recreatie en natuur, maar tegelijkertijd zorgt voor risico’s rondom hoogwaterproblematiek. Het water- en terreinbeheer spelen dan ook een belangrijke rol binnen de hoogwaterveiligheid.
Project
Nationale Bijenstrategie - Praktijkdag 20-9-2018
Met de Nationale Bijenstrategie helpt een indrukwekkende lijst van partners de bij om te overleven. De KCNL is een van de ondertekenaars van de strategie. Onze rol is kennis en ervaring verspreiden, en daarom organiseerden we 20 september 2018 een Praktijkdag.
Project
Voedselbossen Zuidoost-Nederland
Voedselbossen zijn een voorbeeld van kringlooplandbouw, die de bodem, het bodemleven, waterkwantiteit, waterkwaliteit, luchtkwaliteit en biodiversiteit kunnen herstellen. De kennis ontbreekt hoe ze aangelegd, beheerd en succesvol gemaakt moeten worden. Men weet meestal ook niet welke soorten en rassen zich echt lenen voor een voedselbos. Deze zijn ook moeilijk te krijgen. De huidige wetgeving maakt voedselbossen ook lastig implementeerbaar. Verder is het nog onbekend wat nodig is om de systemen te koppelen aan sociale, maatschappelijke en recreatieve doelstelling.
Project
Bokashi, de bodem in ontwikkeling
Dit project wil inzicht verschaffen in hoe kansrijk bokashi is als vorm van een duurzame lokale verwerkingsmethode van groenstromen en hoe effectief de toepassing is ter verbetering van de bodem. De opgedane kennis wordt meteen in het onderwijs geïntegreerd.
Project
SteenGoed - integrale gebiedsontwikkeling en nieuwe functiecombinaties
In het rivierengebied zijn langs de rivier veel zogenaamde hoogwatervrije terreinen te vinden, al ruim 80 alleen in Gelderland. Deze buitendijks gelegen terreinen blijven grotendeels droog tijdens hoge waterstanden op de rivier. Vaak gaat het om voormalige steenfabrieksterreinen die in onbruik zijn geraakt en nu in meerdere gevallen verrommelen. Er zijn ook terreinen die nog volop in gebruik zijn als steenfabriek of voor andere economische activiteiten.
Project
Kruidenrijk grasland in Noord-Holland I
Het Noord-Hollandse veenweidegebied is één van de belangrijkste broedplaatsen van de grutto. Ook broeden er tureluurs, kieviten, scholeksters, slobeenden en zomertalingen. Door een intensieve melkveehouderij is er voor weidevogels minder voedsel en te weinig geschikt habitat om de weidevogelkuikens groot te brengen. Het project 'Kruidenrijk Grasland' stimuleert boeren meer voor weidevogels te doen. Hbo- en mbo-studenten leren over de praktische en economische kanten van weidevogelbeheer.
Project
Systeembenadering Urban Green
De nieuwe trend van het vergroenen van de stad (‘Urban Green’) op daken, straten en in huizen is een hoopvolle ontwikkeling in tijden van klimaatverandering. Het kan bijdragen aan oplossingen rond vervoer, reizen, wonen, werken, recreëren en consumeren. Het initiële niveau van sedumdaken zijn we gepasseerd. Hoe kunnen we de stad duurzaam vergroenen, voeden en onderhouden? Wat zijn daarbij de voordelen en welke invloed heeft dat op mens, flora, fauna, werkklimaat en leefomgeving?
Project
Innovatie natte landbouw: een nieuw onderwijsmodel
Het project richt zich op kennis en innovatie van natte landbouw om zo in te spelen op toekomstige klimaatverandering en de problematiek van bodemdaling. De ervaringen met de teelt van lisdodde worden ingezet om een onderwijsmodel te ontwikkelen voor mbo-studenten.
Project
Innovatieve Klimaatstresstest Fryslân
Welke impact hebben intensievere buien, langdurige droogte en hitte op de economie en leefomgevingskwaliteit? In dit project ontwikkelen we instrumentarium voor klimaatadaptief ontwerpen, gebruiken en beheren van het stedelijk en landelijk gebied in Fryslân. We noemen het de Innovatieve Klimaatstresstest.
Project
Tata Island
Een tropisch werk- en vakantie-eiland voor de kust van IJmuiden met restwarme van Tata Steel. Een zelfvoorzienend eiland in de Noordzee waar toeristen kunnen zwemmen, zeevissen en lekker eten en drinken. Vier studenten van Inholland Delft, bedachten een eiland vol duurzaam vermaak.
Project
Smooth Traffic Management I
Het project Smooth Traffic Management wil dat leefomgeving een grotere rol gaat spelen in de route-afwegingen binnen navigatiesystemen. Leefomgevingsaspecten gaan daarmee deel uitmaken van de institutionalisering rondom zelfrijdende auto’s.
Project
Holwerd aan Zee - Vitale Kustzones I
'Vitale kustzones, Holwerd aan Zee' onderzoekt best practices en nieuwe kansen voor toerisme en natuur, met focus op de verbinding mens en zee. Doel is dat kustregio’s weer economisch en ecologisch vitaal kunnen worden. Met specifieke aanbevelingen voor Holwerd aan Zee, die ook zullen gaan over het borgen van draagvlak en verbondenheid onder de bewoners van Holwerd.
Project
Klimaatbestendigheid getoetst
In het project 'Klimaatbestendigheid getoetst' ontwikkelen de initiatiefnemers een klimaattoets waarmee je de klimaatbestendigheid en dus de leefbaarheid van de stad kunt toetsen. Daarnaast vindt kennisontwikkeling plaats.
Project
Noordwaard, integrale monitoring van begrazing
In dit project wordt met verschillende monitoringtechnieken gekeken wat de effecten zijn van de grote grazers die Free Nature inzet bij het beheren van de nieuwe inrichting van de Noordwaard (Biesbosch). Zowel op de ontwikkeling van de vegetatie als op de waardering van het gebied door alle betrokkenen. Moderne digitale methoden worden daarbij op bruikbaarheid getest.
Project
Bodemvriendelijke natuurontwikkeling
In Nederland ligt er een natuurontwikkelopgave van 80.000 ha nieuwe natuur voor 2027. Vaak worden daarbij voormalige voedselrijke landbouwgronden omgezet naar voedselarme natuur. Jarenlang landbouwgebruik geeft echter zeer ongunstige uitgangssituaties voor natuur. Hoe breng je de bodem en de organismen daarin in balans met de vegetatie bovengronds? VHL werkt, samen met vele partners, aan een Kennisplatform Bodem en Natuur.
Project
Limburg waterklaar!
Klimaatverandering zorgt voor steeds meer uitersten. Waterschappen en gemeenten in Limburg nemen maatregelen om wateroverlast en droogte te voorkomen. Deze maatregelen zijn onvoldoende om het waterprobleem blijvend op te lossen. Daarbij moeten burgers helpen door hun tuin niet alleen winterklaar, zomerklaar, maar ook waterklaar te maken.
Project
Vruchtgebruik: fruit in de openbare ruimte
Zes gemeenten in Nederland , Vereniging Stadswerk en de Stichting IJsselboomgaarden hebben samen met verschillende lectoren van Van Hall Larenstein (VHL) en drie mbo-scholen het project Vruchtgebruik opgezet. Ze willen zien hoe je fruitbomen in de openbare ruimte kunt realiseren met hulp van burgers en maatschappelijke organisaties.
Project
Innovatieve Klimaatkanalen
Niet alleen rivieren en beeksystemen, maar ook kanalen kunnen maar beter meebewegen met de verandering van het klimaat: ruimtelijke adaptatie. Het KCNL-project Innovatieve Klimaatkanalen onderzoekt hoe kanalen kunnen helpen om de omgeving klimaatbestendig te maken. Immers, Nederland telt maar liefst 1156 kanalen, samen circa 6500 km.
Project
Leren van klimaatinnovaties
Net als veel waterschappen in Nederland heeft Waterschap Rijn en IJssel (WRIJ) de afgelopen 20 jaar veel geïnvesteerd in het bedenken en uitvoeren van innovatieve projecten, bijvoorbeeld rondom de klimaatopgave. Desondanks nemen waterschappen en gemeenten klimaatadaptatie niet structureel mee in hun ruimtelijke plannen van gemeenten en waterschappen. Wat kunnen we leren van de innovaties die er al zijn?
Project
Integrale gebiedsagenda Vechtdal
Wat zijn de belangrijkste opgaven en ambities in het Vechtdal op het gebied van natuur en leefomgeving die bijdragen aan een duurzame en integrale gebiedsontwikkeling? Welke regionale samenwerkingsvorm werkt het best? De Gebiedscoalitie Vechtdal zoekt graag samen met Van Hall Larenstein (VHL) antwoorden in een nieuwe gebiedsagenda voor het Vechtdal.
Project
Dak- en gevelgroen in de 21e eeuw
Groene daken en gevels worden populairder en de markt groeit wereldwijd. De groene daken en gevels hebben niet alleen voordelen voor particulieren en bedrijven maar ook voor overheden. In dit project wordt lesmateriaal ontwikkeld en doen studenten proeven met dak- en geveltuinen.
Project
Studie Polder Middelburg en Tempelpolder
Per 31 augustus 2016 is een studieproject gestart voor tweedejaars Landscape & Environment Management van de Hogeschool Inholland Delft. De studenten maken een duurzame inrichtingsvisie voor de polder Middelburg en Tempelpolder.
Project
Veenweidevoedsel
Er zijn nieuwe perspectieven nodig om de essentiële waarden van het veenweidegebied te behouden. Bijvoorbeeld via vormen van landbouw die vernatting aankunnen en openheid ondersteunen. Deze vorm van landbouw heeft zijn prijs. Kan een intensieve relatie met de stad een hogere productprijs mogelijk maken en daarmee nieuwe speelruimte voor de agrarische ontwikkeling creëren? VHL betrok studenten en docenten bij onderzoek hiernaar.
Project
Maatschappelijk (Agrarisch) Natuurbeheer
Het agrarisch natuurbeheer moet een duidelijkere meerwaarde opleveren voor natuur, landschap en agrarisch ondernemerschap. Ecologische effectiviteit en efficiëntie zijn hierbij belangrijke randvoorwaarden voor een succesvolle uitvoering.
Project
Inrichting voor natuurbeleving
Hoe kunnen we natuurgebieden zó inrichten dat het beleven van natuur geoptimaliseerd wordt, kwetsbare gebieden beschermd blijven én mensen echt zelf een band met de natuur in het gebied krijgen? VHL en Natuurmonumenten ontwikkelen samen een cursus voor beheerders.
Project
Weidevogels en natuurinclusieve landbouw
Dit project richt zich op kennis en innovatie van verdienmodellen voor de agrarische sector, nodig voor duurzame verbetering van het Nederlandse weidelandschap. De weidevogel fungeert als thema voor nieuw te ontwikkelen lesmateriaal voor mbo en hbo.
Project
Evaluatie Vrijwilligersprojecten
Overal in Nederland werken vrijwilligers aan het landschap: wilgen knotten, poelen schonen, of klompenpaden aanleggen. Maar welke waarde creëren zij nu precies voor de landschappelijke kwaliteit? En creëren zij mogelijk nog andere soorten waardes? In het onderzoeksproject ‘Evaluatie Vrijwilligersprojecten’ zoeken werkveld en onderwijs dit gezamenlijk uit.
Project
Evaluatie van communities Natuurmonumenten
Natuurbeheer in Nederland verandert: De overheid trekt zich terug, burgers zijn mondiger en terreinbeherende organisaties zoeken naar een nieuwe positie. Voor Natuurmonumenten zijn communities het middel om mensen ‘op een andere manier te verbinden aan natuur en Natuurmonumenten’. Maar hoe werkt dat eigenlijk? VHL zocht het uit.
Project
Natuurlijk kapitaal - verwaarden natuur en landschap
Wat is de waarde van natuur en landschap? Bezuinigingen op natuur- en landschapsbeheer en de transformatie richting een participatiemaatschappij vragen om nieuwe manieren om natuur en landschap in Nederland te financieren. HAS-studenten onderzochten de mogelijkheden.
Project
CoP Waardering groen openbare ruimte
Wat is de waarde van de openbare ruimte? Gezamenlijk zoeken vier gemeenten en de HAS naar een nieuwe en verantwoorde manier voor inzetten van budget openbare ruimte.
Project
Brabantse Kennisagenda Natuur en Samenleving
In haar natuurbeleid wil Brabant ‘Investeren in een aaneengesloten natuurnetwerk, natuur en economie elkaar laten versterken en het vergroten van betrokkenheid van Brabanders bij natuur.’ Daarmee wil Brabant ondernemers stimuleren te investeren in natuur en landschap als onderdeel van hun verdienmodel en daarbij de kennis van de HAS inzetten.
Project
Stadsecologie: onderzoeks- en onderwijsagenda
Stadsecologen hebben de taak de natuur in de stad te monitoren, voorstellen te doen voor verbetering van de natuurwaarden in de stad en zijn betrokken bij infrastructurele en bouwactiviteiten met ecologische consequenties. Zij hebben behoefte aan kennis over de impact, en aan kennisdeling.
Project
Projectweek Transitie Landelijk Gebied
Achttien tweedejaars studenten van Landscape & Environment Management van Inholland Delft gingen de uitdaging aan om in één projectweek een advies voor agrarische opdrachtgevers uit te werken. Dit vond plaats in Reeuwijk en omgeving waar de studenten met hun docent verbleven, en ook presentaties en discussies hielden, in een groepsaccommodatie aan de Reeuwijkse Plassen. De laatste dag vond plaats op Hogeschool Inholland.
Project
Ontwerpen voor de Goudse Oostpolder
Door de bouw van Westergouwe verandert de Oostpolder in Schieland van een buitengebied aan de rand van de stad naar een ‘tussengebied’, tussen diverse stadsdelen. Wat betekent dit voor de identiteit, de inrichting en het gebruik van het gebied? Via de 'lagenbenadering' ontwikkelden hbo-studenten toekomstscenario's.
Project
Stad & Milieu-aanpak voor duurzame wijken
Studenten onderzoeken via het DuurzaamheidsProfiel op Locatie de duurzaamheid van twee Goudse wijken. Ook doen ze suggesties voor verbetering.
Project
Lerend Netwerk Rendabel Particulier Bosbeheer
Hoe houd ik mijn bos of stukje natuur in stand? Welke mogelijkheden heb ik om het beheer te financieren? Hoe betrek ik mijn familieleden, medeaandeelhouders en omgeving bij nieuwe ideeën? Welke kennis en kunde heb ik nodig om mijn ambities voor mijn landgoed te realiseren? Oftewel, hoe beheer ik mijn bos rendabel en duurzaam? VHL, VBNE en FPG zoeken samen naar antwoorden.
Project
Groene Hart Academie 2.0
De Groene Hart Academie is in 2009 opgericht en ondergaat sinds 2015 een vernieuwingsslag. Enerzijds om meer te kunnen inspelen op kennisvraagstukken uit de beroepspraktijk waar cross-overs tussen groen en techniek aan bod komen. Anderzijds om meer eigenaarschap van de kenniswerkplaats te creëren bij actoren in de regio.
Project
Groen Blauw Netwerk Veluwezoom
In 2016 bouwt het Groen Blauw Netwerk Veluwezoom (GBNV Meetingpoint) voort op het project 'Mijn Groene Vallei'.
Project