Competentiekaart voor de onderzoeksgroepen binnen CoE Groen

Ontwikkeling en samenwerking binnen CoE Groen
Binnen het Centre of Expertise Groen (CoE Groen) werken lectoraten en onderzoeksgroepen van verschillende hogescholen samen aan praktijkgericht onderzoek op het gebied van duurzame landbouw, natuur en voedseltransitie. Om deze samenwerking verder te versterken en de impact van het onderzoek te vergroten, biedt de Competentiekaart een helder overzicht van de kerncompetenties en ontwikkelmogelijkheden binnen de eigen onderzoeksgroep van de aangesloten hogescholen van CoE Groen.
Wat is de Competentiekaart?
De Competentiekaart is een hulpmiddel dat inzicht geeft in de vaardigheden, expertises en ontwikkelrichtingen van de medewerkers binnen de onderzoeksgroepen. Het biedt lectoren, onderzoekers en andere professionals een instrument om samenwerking te bevorderen, kennisuitwisseling te stimuleren en te werken aan vaardigheden en competenties. Dit draagt bij aan de kwaliteit van de onderzoeksgroep.
Wat kun je met de Competentiekaart?
Professionals binnen de onderzoeksgroepen kunnen de Competentiekaart gebruiken als instrument om te werken aan de eigen vaardigheden en competenties. Dit zal bijdragen aan de professionele ontwikkeling van de individuele medewerker binnen de onderzoeksgroep.
Daarnaast kunnen onderzoeksgroepen op teamniveau meer zicht krijgen op aanwezige kennis en expertise en ontwikkelmogelijkheden identificeren voor onderzoekers en overige professionals binnen het team. Daarnaast draagt het bij aan het leggen van (nieuwe) verbindingen tussen onderwijs, onderzoek en het werkveld.
Op managementniveau biedt de Competentiekaart gemeenschappelijke taal om ontwikkelingsmogelijkheden binnen generieke functies te definiëren en bespreekbaar te maken. Het vergroot bewustwording management beter in staat is de huidige bezetting te managen, bijvoorbeeld bij werving. Verschillen tussen rollen en functies kunnen worden geduid, zodat deze bewust kunnen worden ingezet.
Ontdek de interactieve Competentiekaart
Hier vind je de interactieve Competentiekaart. Met deze kaart heb je een interactieve tool om informatie te verkennen en te delen. Ideaal om kennis breed toegankelijk te maken én gesprekken te ondersteunen binnen én buiten de hogeschool.
- Klik op de elementen via de i om meer te ontdekken over de achterliggende informatie per competentie
- Gebruik vervolgens de navigatieknoppen --> <-- en <home> om soepel door de Competentiekaar ten de verschillende onderdelen te bewegen.
Toepassingen Competentiekaart
Op basis van bovenstaande competentiekaart is een enquête afgenomen onder onderzoeksprofessionals binnen de verschillende onderzoeksgroepen in de groene hogescholen. Dit heeft geresulteerd in het artikel Competentiebelevingvanpraktijkgerichte onderzoekers: Ontwikkeling en validatievaneen self-efficacy-gebaseerd instrument.
CoE groen heeft ook een vergelijking gemaakt van de onderlinge functiehuizen (verzameling van de functiebeschrijvingen) van de betrokken hogescholen. Met behulp van tekstanalyse zijn de verschillen en overeenkomsten in competenties en verantwoordelijkheden in kaart gebracht. Dit heeft geresulteerd in het artikel Textuele analyse voor samenwerking: Inzicht in verantwoordelijkhedenen competenties van praktijkgerichte onderzoekers: Een case study van het Centre of Expertise Groen.
Extra informatie en bronnen
- van den Brande, K. T., Kouwenhoven, G. A. M., Kocks, C., &van Honk, P. (2024).Competentie beleving van praktijkgerichte onderzoekers: Ontwikkeling en validatie van een self-efficacy-gebaseerd instrument. [Preprint]. SSRN.https://doi.org/10.13140/RG.2.2.32494.52809
van den Brande, K. T., & Kouwenhoven, G. A. M. (2024).Textuele analyse voor samenwerking: Inzicht in verantwoordelijkheden en competenties van praktijkgerichte onderzoekers: Een case study van het Centre of Expertise Groen. [Preprint]. SSRN.https://doi.org/10.13140/RG.2.2.22847.62889