Project

Diamant van ons platteland

Platteland - multipasser via Pixabay
Bron foto: multipasser, Pixabay (Pixabay licence)
Samenvatting
  • Projectstatus
    Lopend
  • Regio
    Landelijk
  • Thema
    Duurzame landbouw, wateren, verantwoord en economisch duurzaam ondernemen
.Met het project Diamant van ons platteland willen we de huidige en potentiële positieve effecten van het boerenbedrijf op de omgeving onderzoeken en nieuwe instrumenten ontwikkelen vanuit: (1) beroepsidentiteit; (2) regionale identiteit; (3) communicatiestijlen. We maken gebruik van de Double Diamond Methode vanuit Design Thinking; deze borgt tijdens het project de concretisering van activiteiten. Met de uitkomsten kunnen boeren en andere belanghebbenden hun kansen beter herkennen en verwoorden naar hun omgeving. Dit project draagt bij aan het handelingsperspectief van boerenbedrijven om meerwaarde te genereren en aan draagvlak bij alle actoren op het platteland om herkende kansen ook economisch verantwoord te kunnen realiseren. Een initiatief is immers alleen – letterlijk – duurzaam als het lang(er) vol te houden is. Zo behouden de huidige ‘boerendiamanten’ een verdienmodel en worden er nieuwe diamanten aan het platteland toegevoegd die de tand des tijds kunnen doorstaan.

Ons platteland bevindt zich in een overgangsfase naar een nieuwe balans tussen economie, ecologie en de sociale omgeving. Er zijn veel meningen over hoe dat platteland eruit moet komen te zien, nog los van allerlei belangen. De boerderij heeft een sleutelpositie om gewenste veranderingen concreet te maken, maar daarvoor heeft de boer perspectief nodig. Dat betekent: een bedrijfsstrategie die economisch verantwoord en van waarde is voor zijn sociale en ecologische omgeving. De laatste jaren horen we veel over de negatieve effecten van het boerenbedrijf, maar in dit project onderzoeken we de huidige én potentiële positieve effecten.

We verdiepen de kennis over het boerenbedrijf vanuit beroepsidentiteit, regionale identiteit en de communicatie over het boerenbedrijf. Het instrument BoerenBoom meet objectief de effecten op de omgeving en maakt zo eenduidig communiceren over de waarde mogelijk. Dit instrument wordt doorontwikkeld en vertaald naar de hippische sector. De opgedane kennis koppelen we aan initiatieven die het boerenbedrijf verbinden met zijn sociale en ecologische omgeving. De ontwikkelde kennis en instrumenten dragen bij aan het handelingsperspectief van boerenbedrijven. Om herkende kansen economische verantwoord te kunnen realiseren zijn echter álle actoren op het platteland nodig.

Projectteam Diamant van het platteland, di. 9 april 2024

In dit project werken Aeres Hogeschool, Van Hall Larenstein, HAS Green Academy en Christelijke Hogeschool Ede samen met een aanvulling vanuit Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten voor het perspectief van cultuurhistorie en levend erfgoed. Met een dynamische groep praktijkpartners ontwikkelen we kennis die we vertalen naar relevante doelgroepen en het onderwijs.

Dit onderzoek is medegefinancierd door Regieorgaan SIA, onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).