Project

Nationale Bijenstrategie - Praktijkdag 20-9-2018

Samenvatting
  • Looptijd
  • Thema
    Veerkracht (resilience) van natuurlijke bronnen
Meer informatie
Met de Nationale Bijenstrategie helpt een indrukwekkende lijst van partners de bij om te overleven. De KCNL is een van de ondertekenaars van de strategie. Onze rol is kennis en ervaring verspreiden, en daarom organiseerden we 20 september 2018 een Praktijkdag.

Projectstatus: gerealiseerd

Begin 2018 ondertekenden 45 partijen uit bedrijfsleven, overheid, maatschappelijke organisaties, landbouw en onderwijs de Nationale Bijenstrategie, in aanwezigheid van minister Carola Schouten van LNV. Uiteraard was ook het KCNL daarbij. Inmiddels hebben al vele partijen bijgetekend, en staat het aantal op 57 partners.

Als KCNL nemen we graag een actieve rol op ons om de doelen van de Nationale Bijenstrategie dichterbij te halen. Daarom hebben we 20 september 2018 de Praktijkdag georganiseerd om alle partners te enthousiasmeren en te vertellen over de vorderingen die er zijn gemaakt.

Met 135 aanwezigen was de dag een groot succes. Vertegenwoordigers van de ondertekenaars gingen in de ochtend op excursie en kregen in de middag informatie en de gelegenheid om kennis en ervaringen uit te wisselen.

De excursies:

  • 'Natuurinclusievefruitteelt voor de teler en de bij', op locatie bij fruitteler Bert den Haan in Kerk-Avezaath
  • 'Wilde bijen rijkdom in spontaan ontwikkelde natuur', op de oude steenfabriek in Maurik
  • 'Bijen en biodiversiteit als publiekstrekker op het wijndomein', op het Betuws Wijndomein te Erichem
  • 'Bijvriendelijk beheer op een biologisch landgoed', op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd
  • 'Natuur- en milieueducatie' bij Stadsboerderij Caetshage in Culemborg
  • 'Agrarisch natuurbeheer en parkinrichting voor de bij' in Park Lingezegen te Elst

Ook waren er 12 nieuwe bijtekenaars, namelijk Stichting Arista, gemeente Lansingerland, Swiss RE, Imkers NL, Honey Highway, Unilux, Tuinbranche NL, Provincie Flevoland, Floron, gemeente Tilburg, ANV Lingestreek en Vanl-tcw.