Uitgelicht
Uitgelicht
Uitgelicht
Het nieuwe telen GAS erop - Eindevent
Op donderdag 2 juni 2022 sluiten we het project HNT: Gas erop! feestelijk af in het World Horti Center in Naaldwijk. Tijdens dit event willen we met elkaar terugblikken op de resultaten van dit project van het CoE Groen en vooruitkijken naar de toekomst.
Uitgelicht
Toekenning Nationaal Groeifonds mijlpaal voor praktijkonderzoek
Op 14 april viel het besluit over de programma’s van het Nationaal Groeifonds, die voor de 2022 zijn aangevraagd. Het kabinet heeft 28 aanvragen (geheel, deels of onder voorwaarden) goedgekeurd. Groenpact en het Coe Groen participeren in maar liefst 7 van deze projecten. De vier groene hogescholen gaan hiermee de komende jaren vanuit het Centre of Expertise Groen (CoE Groen) een belangrijke bijdrage leveren aan de diverse kennisprogramma´s binnen het Nationaal Groeifonds.
Uitgelicht
Drie hogescholen starten onderzoek naar natuurinclusief gedrag van burgers
Wat drijft burgers om zich in te zetten voor de natuur en biodiversiteit? Dat onderzoeken Hogeschool Van Hall Larenstein, Aeres Hogeschool en Hanzehogeschool Groningen in dit nieuwe CoE Groen project. In hun praktijkgerichte onderzoek richten zij zich samen met diverse partijen uit het werkveld op drijfveren van 'natuurinclusieve' burgers. Doel is om overheden en burgers concrete handvatten te geven om biodiversiteitsdoelen te bereiken.
Uitgelicht
Vier hogescholen starten onderzoek naar versnelling van natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
Verstedelijking levert een belangrijke bijdrage aan klimaatverandering, afname van biodiversiteit en de uitstoot van broeikasgassen. Natuurinclusieve gebiedsontwikkeling kan dit tegengaan, maar vindt nog op te kleine schaal plaats om echt impact te hebben. Met praktijkgericht onderzoek kijken hogescholen en het Centre of Expertise Groen naar de mogelijke toepassingen op gebouwniveau, straatniveau en gebiedsniveau.
Uitgelicht
De Koplopers: Van bord tot boer
Lectoren van de hogescholen schuiven regelmatig aan bij Koplopers in de Balie in Amsterdam, georganiseerd door Regieorgaan SIA. Op 14 februari was het onderwerp Van Bord tot Boer. Kunnen we tot een bestendig voedselsysteem komen dat goed is voor boeren, consumenten én het klimaat? En voeren we de dialoog over de uitdagingen die voor ons liggen wel op de goede manier?
Uitgelicht
Symposium ‘Transitie naar een duurzaam voedselsysteem’
Op maandag 23 mei 2022 vindt van 10.00 tot 16.30u het eerste symposium plaats vanuit het NWA onderzoeksprogramma ‘Transitie naar een duurzaam voedselsysteem’.
Uitgelicht
Groene hbo start onderzoek met hippische bedrijven naar welzijn coach- en therapiepaarden
Afgelopen week is het onderzoeksproject “Welzijn van coach- en therapiepaarden” gestart met diverse partijen uit het werkveld. Bedrijven en brancheorganisaties die paardencoaching of therapeutisch paardrijden aanbieden vinden het welzijn van hun paarden heel belangrijk en willen weten wat de impact van coaching en therapeutisch rijden op hun paarden is. Daarom gaan ze dit samen met Aeres Hogeschool Dronten en HAS Hogeschool de komende twee jaar uitzoeken in het raakMKB onderzoek ‘Welzijn van coach- en therapiepaarden’.
Uitgelicht
Startbijeenkomsten thematische calls programma Praktijkkennis voor Voedsel en Groen
In januari publiceert Regieorgaan SIA nieuwe thematische calls rondom het programma Praktijkkennis voor Voedsel en Groen. Dit onderzoeksprogramma richt zich op maatschappelijk relevant onderzoek binnen het groene domein. De onderzoeksprojecten die hieruit voortkomen vinden een plek binnen het Centre of Expertise Groen.
Uitgelicht
Als de maatschappij vraagt om praktijkgericht onderzoek
Op 25 november 2021 kwam het SIA-congres live vanuit Beeld en Geluid in Hilversum. Het was een dag vol inspirerende sessies en sprekers waarin alles draaide om praktijkgericht onderzoek. Het CoE Groen verzorgde de deelsessie ‘Als de maatschappij vraagt om praktijkgericht onderzoek’.
Uitgelicht
De Koplopers: Kringlooplandbouw
Lectoren van de hogescholen schuiven regelmatig aan bij Koplopers in de Balie in Amsterdam, georganiseerd door Regieorgaan SIA. Op 2 november was het onderwerp Kringlooplandbouw. Met agrariërs, ecologen, politici, onderzoekers en andere betrokkenen kijken wij welke lessen we van elkaar kunnen leren en hoe we deze lessen kunnen implementeren in de dagelijkse praktijk.
Uitgelicht
Wat beweegt de etende mens? Esther Veen over lectoraat Stedelijke Voedselvraagstukken
Hoe kunnen mensen die minder te besteden hebben, beter toegang krijgen tot gezond en duurzaam voedsel? Hoe pas je voedselroutines aan én wat is de samenhang tussen deze twee vraagstukken? Voor Esther Veen, sinds juli 2021 lector in Almere, zijn dit de belangrijkste vraagstukken voor haar lectoraat. Groenpact maakte kennis met de kersverse lector.
Uitgelicht
Whitepaper en webinar project bedrijfsovername
Meer dan de helft van de agrarisch ondernemers ouder dan 55 heeft geen opvolger, blijkt uit de landbouwtelling van het CBS. Maar ook wanneer er al wel een opvolger is, zijn er nog allerlei uitdagingen.
Uitgelicht
€ 1,5 miljoen beschikbaar voor KIEM-groen pilotregeling practoraten
6 oktober opende KIEM-groen pilotregeling practoraten. Een unieke regeling die is gericht op het opzetten en stimuleren van (nieuwe) samenwerkingsverbanden tussen practoraten en mkb-partners in het groene domein. Deze samenwerking sluit aan op een lectoraten en praktijkgericht onderzoek en is daarom voor CoE Groen ook zeer relevant.
Uitgelicht
Patrick Huntjens Lector van het Jaar 2021
Lector Patrick Huntjens is vrijdag 28 mei gekozen tot Lector van het Jaar 2021. De jury bewondert de Inholland-lector Sociale Innovaties in het Groene Domein met zijn vele (duurzame) initiatieven die geïntegreerd zijn met het onderwijs. Patrick is ook op dit thema zeer actief binnen de context van het Centre of Expertise Groen.
Uitgelicht
Systeemtransitie binnen het groene domein centraal bij feestelijke lancering Centre of Expertise Groen
Hoe draagt praktijkgericht onderzoek bij aan de grote opgaven waar we voor staan in het groene domein? Deze vraag stond centraal op 22 april, bij de officiële lancering van het Centre of Expertise Groen (CoE Groen). Online, met een livestream vanuit de Wintertuin in Baarn, met een aantal inspirerende gasten en vier interactieve workshops.
Uitgelicht
Nieuw lectoraat onderzoekt de weg naar kringlooplandbouw
Wat kunnen we doen om van tientallen losse pilots op kringlooplandbouw te komen tot een nieuw voedselsysteem? Dat is de centrale vraag voor het lectoraat van Rik Eweg bij Hogeschool Van Hall Larenstein. Hij doet samen met ondernemers, docenten, overheden en studenten van hbo en mbo praktijkgericht onderzoek naar zo’n systeemverandering in de Achterhoek en Noord-Nederland. “Het moet niet alleen van de boeren komen, maar van de hele keten.”
Uitgelicht
‘Transitie naar een duurzaam voedselsysteem’
Onder de vlag van de Nationale Wetenschapsagenda start een breed consortium van dertig wetenschappers uit het WO en HBO samen met een groot aantal bedrijven, NGO’s en innovatieve netwerken met dit driejarige programma.
Uitgelicht
Toekenning SPRONG Groen subsidie voor Centre of Expertise Groen
Het Centre of Expertise Groen (CoE) krijgt de SPRONG Groen subsidie toegekend. We zijn erg blij met deze toekenning, hiermee krijgt het praktijkgericht onderzoek een flinke impuls. Door de financiële borging kunnen we vaart maken: meer focus, krachten en expertise bundelen en de kwaliteit verhogen.
Uitgelicht
Vertical farming groeit als kool door kennis uit fieldlabs
Tuinbouwland Nederland is een van de koplopers als het gaat om de ontwikkeling van vertical farming. Via het onderwijs komt steeds meer kennis beschikbaar voor studenten en bedrijfsleven. Groenpact sprak met lectoren Jasper den Besten (HAS Hogeschool) en Jan Willem Donkers (Hogeschool Inholland).
Uitgelicht
Projecten in voorbereiding
Het CoE Groen heeft het praktijkonderzoek georganiseerd aan de hand van een aantal thematische calls. Samen maken zij de impact die nodig is voor de transitie. De verschillende calls resulteren in een flink aantal gerealiseerde, lopende en nader uit te werken projecten.
Uitgelicht