Evenement

Bodem, water en klimaat in balans

Bodem - Tumisu via Pixabay
Bron foto: Tumisu, Pixabay (Pixabay licence)
Samenvatting
  • Wanneer
  • Locatie
    Het Koelhuis, Coenensparkstraat 1, 7202 AN Zutphen
  • Organisator
    CoE Groen
    InHolland Hogeschool
    Van Hall Larenstein
    Aeres Hogeschool
    HAS Green Academy
Klimaatverandering zorgt voor extremere droogte en wateroverlast, met grote gevolgen voor de bodem, landbouw en onze leefomgeving. Tijdens de recente Bodemtop 2025 van het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur werd duidelijk dat samenwerking tussen agrariërs, overheden en ketenpartijen essentieel is. Want een vitale bodem is de basis voor een duurzame leefomgeving.

Hoe kunnen we deze versterken en samen positieve impact maken?  Ontdek het tijdens het event 'Bodem, water en klimaat in balans' op 7 april, mede mogelijk gemaakt door het CoE Groen. Volg praktische workshops, verken concrete oplossingen en krijg direct toepasbare inzichten van experts zoals André Hoogendijk en Kees Klomp.

Programma

9:30

Inloop

10:00

Welkom

10:10

Keynote 1, André Hoogendijk, directeur BO Akkerbouw

10:40

Keynote 2, binnenkort bekend

11:10

Panel lectorenplatform: over de rol van hbo en praktijkgericht onderzoek, klimaatverandering en de zorg voor de bodem

11:40

Pitch workshops

12:00

Lunch en ruimte voor ontmoetingen, met markt voor resultaten en posterpresentaties

13:00-13:45

Workshopronde 1

14:00-14:45

Workshopronde 2

14:45

Pauze

15:15

In gesprek: lectorenplatform Bodem Sturend (Emiel Elferink) en Klimaatverandering en systeemtransities (Patrick Huntjens)

15:30

Keynote 3, Kees Klomp, programmamanager en ambassadeur betekeniseconomie

16:00-16:30

Borrel en netwerken

Over de workshops

Hieronder lees je meer over de workshops die je tijdens het event kunt volgen. Er zijn twee rondes, wat betekent dat je twee workshops kunt bijwonen. Op de dag zelf kun je je inschrijven voor twee van deze sessies. Wees op tijd, want vol is vol!

Klimaatrobuuste landbouw

Nederland heeft de ambitie om in 2050 klimaatrobuust te zijn. Beeklandschappen kunnen een sleutelrol spelen bij het klimaatbestendig maken van ons land. 

In dit project hebben we een systeembenadering ontwikkeld om beeklandschappen klimaatrobuust te maken. In deze workshop maak je kennis met de bouwstenen van deze systeembenadering. Denk aan een landschapsecologische analyse, een analyse van het boerenperspectief, uitwerking van passende landbouwmaatregelen en verdienmodellen en governance aspecten.

Risicomanagement bij klimaatverandering

Klimaatverandering heeft grote invloed op landbouwbedrijven door droogte, hitte, wateroverlast, zeespiegelstijging, verzilting en latere nachtvorst. Veel ondernemers reageren nog te laat of vanuit crisisdenken. In dit project onderzoeken we hoe ondernemers beter inzicht krijgen in klimaatrisico’s. Hoe beperken ze deze risico’s? Hoe kunnen ze kansen benutten?

In deze workshop krijg je inzicht in de mogelijke risico’s van klimaatverandering voor de bedrijfsvoering. Ook leer je over maatregelen om deze risico’s in te perken of te voorkomen. Deze workshop is relevant voor zowel ondernemers als adviseurs. Daarnaast krijgen studenten - de ondernemers van de toekomst - inzicht in de impact van de klimaatverandering en leren ze hoe ze deze impact kunnen beheersen, verkleinen of voorkomen.

Bokashi

Vanuit de gemeente komen organische reststromen vrij zoals blad en berm- of sloot-maaisel. In de landbouw is grote behoefte aan dergelijke grondstoffen. In dit project onderzochten we de kansen en knelpunten in de toepassing van deze organische reststromen als bodemverbeteraar, waaronder bokashi.

De lokale toepassing van deze reststromen in landbouw of gemeente biedt kansen. Maar er zijn ook nog enkele knelpunten, onder andere op het gebied van kwaliteit en wetgeving. In deze workshop vertellen we wat dit onderzoek heeft uitgewezen en bespreken we welke rol de hogescholen nog in kunnen nemen.

Koolstof als kans

Langdurige koolstofvastlegging in de bodem (1000 jaar of langer) gebeurt in de vorm van resten van dode micro-organismen die gebonden zitten aan kleimineralen. Analyse van deze specifieke organische stoffractie en de samenstelling van het bodem-microbioom kan een ander licht werpen op de effectiviteit van maatregelen voor klimaatmitigatie. In deze workshop presenteren we de resultaten van de analyse van meer dan honderd praktijkpercelen.

Kringloops(t)imulator

Serious gaming is een krachtige tool om inzicht te krijgen in de impact van je keuzes op zowel korte- als langetermijndoelen. In dit project hebben we twee serious games ontwikkeld die handelingsperspectieven verkennen voor duurzaam bodembeheer in de akkerbouw en een toekomstbestendige bedrijfsvoering in de melkveehouderij. Tijdens deze workshop ontdek je de ‘Soil Simulator’ via een demo en ervaar je het bordspel 'VisieVerkenner' in actie.

Regeneratieve open teeltsystemen

Regeneratieve landbouw in Nederland blijft tot nu toe beperkt tot kleinschalige, verspreide experimenten. Hierdoor is praktijkkennis gefragmenteerd en moeilijk toegankelijk voor agrariërs en het beroepsonderwijs. De impact op perceels- en bedrijfsniveau is nog onduidelijk, evenals het verdienpotentieel voor boeren.

In dit project werkten agrariërs in vijf leernetwerken aan meer praktijkkennis over zeven regeneratieve landbouwmethoden. Tijdens deze sessie presenteren we de resultaten aan de hand van informatieve posters. Laat je inspireren, stel vragen en denk met ons mee over de volgende stappen.