Nieuws

De Koplopers: Van bord tot boer

Samenvatting
  • Onderwerp
    Toekomst van de landbouw
  • Interessant voor
    Groene sector
Lectoren van de hogescholen schuiven regelmatig aan bij Koplopers in de Balie in Amsterdam, georganiseerd door Regieorgaan SIA. Op 14 februari was het onderwerp Van Bord tot Boer. Kunnen we tot een bestendig voedselsysteem komen dat goed is voor boeren, consumenten én het klimaat? En voeren we de dialoog over de uitdagingen die voor ons liggen wel op de goede manier?

In Koplopers duiken we in maatschappelijke vraagstukken die allang een transitie doormaken, kijken we waar de uitdagingen en kansen liggen en wat de bijdrage van praktijkgericht onderzoek aan hogescholen is.

Onze huidige voedselconsumptie en -productiepatronen lopen tegen de planetaire klippen op. We moeten richting een voedselsysteem dat werkelijk goed is voor mens en planeet, in plaats van alleen minder slecht. Hoe komen we daar en voeren we nu wel de juiste gesprekken?

De Green Deal zorgt voor een revolutionair nieuw landbouwbeleid, maar het botst in Brussel. Boeren en klimaatactivisten staan op de barricaden, maar niet zij aan zij: ze strijden voor ogenschijnlijk tegengestelde belangen. Maar zijn hun belangen wel zo tegenstrijdig?

Een beter menu voor de toekomst

In plaats van te kijken naar de beperkingen die boeren opgelegd worden, kunnen we ook eerst kijken naar de gewenste uitkomst: een beter menu voor de toekomst. Om vervolgens te bepalen hoe we op een duurzame manier tot deze gewenste uitkomst kunnen komen. Van bord tot boer dus, en niet van boer tot bord. Het kan immers niet zo zijn dat alleen boeren concessies moeten doen: aan een duurzame toekomst moet iedereen meewerken.

Met onder meer Frederike Praasterink (Lector Future Food Systems, HAS Hogeschool),  Noelle Aarts (Professor Socio-Ecologische interacties, Radboud Universiteit) en Peter Meedendorp (Akkerbouwer, Portefeuillehouder ‘internationaal’ NAJK).

En de Balie gaat langs bij Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid, en Ruud Zanders, medeoprichter van pluimveehouderij Kipster.

Kijk hier de uitzending terug.