Nieuws

Kick-off project “Duurzaam Bosbeheer Suriname”

Samenvatting
  • Regio
    Suriname
  • Onderwerp
    duurzaam bosbeheer, suriname, project, onderwijs,
  • Interessant voor
    terreinbeheerders
Bekijk de bronnen
Van 5 tot 9 juni 2023 bezochten Hogeschool Van Hall Larenstein en projectpartners Suriname om het project “Duurzaam Bosbeheer Suriname” te starten. In een team van vijf Surinaamse en vier Nederlandse partners wordt de komende twee jaar gewerkt aan het verduurzamen van bosbeheer en het verbeteren van het bos-onderwijs in Suriname.
In samenwerking met

Tijdens de kick-off week bezocht de groep verschillende gemeenschappen waar ze kennis maakte met het verzamelen van bosproducten en het verwerken er van, zoals krappa-olie. De week werd succesvol afgesloten met een kick-off workshop in Paramaribo waarin partners en belanghebbenden samenkwamen om verdere invulling te geven aan de uitvoering van het project.

Bewoners van het dorp Santigron die van boomvruchten krappa olie maken als middel tegen luizen, teken en muggen

Over het project

Ongeveer 90% van Suriname wordt bedekt door tropisch oerwoud met een enorme biodiversiteit. Het bos wordt ook gebruikt door lokale gemeenschappen voor hun dagelijkse levensbehoeften. De traditionele kennis over het gebruik van vruchten en medicinale planten is echter langzaam aan het verdwijnen. De jeugd in Suriname ziet het bos vaak als een donker en gevaarlijk gebied waar je niet voor je plezier heengaat. Het bos en alles wat het bos te bieden heeft is ook steeds minder aantrekkelijk als sector om in te werken.

Met dit nieuwe project gaan we laten zien dat bos interessant, mooi en leuk kan zijn, en dat er veel mogelijkheden zijn om er een duurzaam inkomen te verdienen. We doen dit door de bestaande kennis over bosbeheer en gebruik van bossen te vernieuwen, door te onderzoeken hoe bosbestuur verbeterd kan worden en het bos gemonitord kan worden. Centraal hierin staat het Living Lab concept.

Het project “Duurzaam Bosbeheer Suriname” wordt gefinancierd door Regieorgaan SIA en het Ministerie van Landbouw, Natuur, en Voedselkwaliteit. Naast Hogeschool Van Hall Larenstein zijn de partners Hogeschool InHolland, Tropenbos Suriname, Cambisol, Probos, Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (CELOS), Jan Starke Opleidings-en Ontspanningscentrum (JSOOC), Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB), NATIN MBO en THPS.