Nieuws

NWO kent subsidie toe aan groot onderzoek naar relatie tussen platteland en stad

afbeelding van de spoorbrug over de rivier de IJssel in Zutphen - © Lodewijk van Walraven
Bron foto: © Lodewijk van Walraven
De relaties tussen platteland en stad zijn afgelopen jaren onder druk komen te staan en vragen om toekomstbestendige ruimtelijke oplossingen. Daarom onderzoekt het Fertile Soils project, bestaande uit 10 kennisinstituten en 30 praktijk partners, hoe platteland en stad gezamenlijk kunnen optrekken in grote opgaves zoals de landbouwtransitie, woningbouwopgave en klimaatbestendig waterbeheer. Deze week werd bekend dat NWO aan dit project € 5,5 miljoen euro toekend voor 5 jaar onderzoek.

Hoewel klimaatverandering, achteruitgang van de biodiversiteit en demografische veranderingen zowel de stad als het platteland treffen, hebben overheden de afgelopen decennia voornamelijk in stedelijke gebieden geïnvesteerd. Dit vraagt om een herwaardering van het platteland binnen een geïntegreerde aanpak en visie voor stad-land regio’s. Fertile Soils richt zich daarom op vragen als: Welke geïntegreerde aanpak past bij de identiteit, landschappelijke karakteristieken en opgaven binnen een regio? Welke inrichtingsvoorstellen, verdienmodellen en samenwerkingsvormen kunnen de beoogde toekomstvisie mogelijk maken?

Kern binnen het Fertile Soils project is het concept landschapsdiensten. “Het landschap biedt bewoners van stad en platteland allemaal diensten zoals ruimte om te recreëren, schone lucht en drinkwater,” legt Jasper de Vries uit. Hij is universitair hoofddocent bij het cluster Landscape Architecture and Spatial Planning van Wageningen University & Research en projectleider van Fertile Soils. “Door heel specifiek te bekijken hoe de locatie van vraag en aanbod van landschapsdiensten met elkaar samenhangen willen we komen tot nieuwe ruimtelijke voorstellen waarin vraag en aanbod van deze diensten voor de korte en lange termijn beter op elkaar zijn afgestemd. “De uitdaging is om te komen tot visies, verdienmodellen, en beleidsinstrumenten die het platteland en de stad in samenhang bezien en die rekening houden met de synergiën en trade-offs tussen verschillende landschapsdiensten. Ons doel is dan ook deze samenhang te vergroten en samen met de regio’s te komen tot sterke inrichtingsvoorstellen, beleidsmaatregelen en een herwaardering van het landschap. Bijvoorbeeld, hoe kan waterberging in het landelijk gebied bijvoorbeeld zowel van waarde zijn voor nieuwe vormen van landbouw als voor een klimaatbestendige stad?”

Samen met vijf regio’s

Fertile Soils werkt dan ook intensief samen met vijf regio’s: Groningen-Het Hogeland, Regio Zwolle, Stedelijke Regio Breda
Tilburg, Metropool Regio Amsterdam en Metropool Regio Rotterdam Den Haag. Door met deze regio’s ‘learning communities’, groepen van stakeholders die met elkaar en van elkaar willen leren, te ontwikkelen, is kennisuitwisseling sterk verankerd in het project en blijft het onderzoek voortdurend relevant doordat het kan inspelen op de uitdagingen van de stadsregio’s. Binnen Fertile Soils zal dan ook enerzijds meer praktijkgericht onderzoek worden gedaan en en anderzijds diepgaand wetenschappelijk onderzoek worden verricht op basis van casuïstiek uit de regio’s. Dat zo’n aanpak zijn vruchten afwerpt bleek al in de schrijffase van het onderzoeksvoorstel: dankzij de samenwerking van alle onderzoeks- en samenwerkingspartners is een geactualiseerde vraagstelling en scherpe aanpak geformuleerd.

Fertile Soils wordt mede mogelijk gemaakt door de NWO subsidie binnen het programma Stad en Land in samenhang (Missie gedreven calls KIC 2020-2023). https://www.nwo.nl/nieuws/toewijzing-voor-een-aanvraag-voor-stad-en-land-in-samenhang