Nieuws

Vertical farming groeit als kool door kennis uit fieldlabs

Vertical farming - via Shutterstock
Website GroenPact
Samenvatting
  • Onderwerp
    Vertical farming, fieldlabs
Meer informatie
Tuinbouwland Nederland is een van de koplopers als het gaat om de ontwikkeling van vertical farming. Via het onderwijs komt steeds meer kennis beschikbaar voor studenten en bedrijfsleven. Groenpact sprak met lectoren Jasper den Besten (HAS Hogeschool) en Jan Willem Donkers (Hogeschool Inholland).

Voedsel kweken in afgesloten klimaatcontainers, waar ook ter wereld. Dat is de belofte die vertical farming -oftewel daglichtloos telen- stapsgewijs inlost. Met behulp van hoogwaardige technologie in de vorm van klimaatsturing en licht- en voedingsrecepten voor planten kan in een vertical farm in verschillende lagen groente, fruit en kruiden geteeld worden.

Vertical of indoor farms hebben weinig oppervlakte nodig en gaan daarnaast heel efficiënt om met grondstoffen. De productie kan -waar ook ter wereld- jaarrond doorlopen. Nadelen zijn er ook: vanwege alle techniek is een productieruimte veel duurder dan een reguliere voedselkas en het energieverbruik is hoog. Deze nieuwe tuinbouwmethode zet daarom met name voet aan de grond in landen waar de afstanden tussen stad en platteland groot zijn, waar het klimaat extreem is of in gebieden met hoge voedselprijzen.

Juist Nederland kan een belangrijke rol spelen bij de verdere uitrol van vertical farming, stellen de lectoren. Een wereldwijde arbeidsmarkt lonkt.