Nieuws

Whitepaper en webinar project bedrijfsovername

Samenvatting
  • Onderwerp
    Bedrijfsovername, landbouw
  • Interessant voor
    Agrariërs
Meer informatie
Meer dan de helft van de agrarisch ondernemers ouder dan 55 heeft geen opvolger, blijkt uit de landbouwtelling van het CBS. Maar ook wanneer er al wel een opvolger is, zijn er nog allerlei uitdagingen.

Voor het CoE project ‘Expeditie duurzame Bedrijfsovername’ komen de vier Hogescholen met aanbevelingen om de bedrijfsovername beter te laten verlopen.

Bij de overname van een agrarisch familiebedrijf sta je voor grote financiële, juridische, fiscale en sociaal-emotionele uitdagingen. Zowel bedrijfsoverdragers, bedrijfsovernemers, maar ook de familie staat voor grote en ongelooflijk lastige beslissingen. Het maken van een rendabel bedrijfsmodel lukt vaak wel. Veel moeilijker is het sociaal-emotionele deel.

In een whitepaper van een samenwerkingsverband tussen Inholland, Van Hall Larenstein, HAS en Aeres gaan de onderzoekers dieper in op de problemen en kansen die er liggen bij bedrijfsovernames. In ‘bedrijfsovername, een expeditie over veel verschillende terreinen!’ besteden ze vooral aandacht aan wat ze de “zachte kant” noemen: de sociale aspecten van de overname bij alle betrokken partijen.

Deze nieuwe kennis is niet alleen opgeschreven in het whitepaper, het werd ook gedeeld in een webinar.