Nieuws
Nieuws
Nieuws en resultaten van praktijkgericht onderzoek uit het CoE Groen lichten we hier uit. Meer nieuws is te lezen op het ‘Portaal praktijkgericht onderzoek HAO’ op Groen Kennisnet. Hier vindt u ook alle bronnen en onderzoeksresultaten.
Nieuws
‘Klauwen met geld’ een praktijkonderzoek naar klauwgezondheid bij runderen
Om klauwgezondheid bij koeien te verbeteren hebben practoraat Dierenwelzijn en -gezondheid van Aeres MBO Barneveld, het lectoraat Management van Rundergezondheid van Aeres HBO Dronten, de opleiding Dier in de Duurzame Samenleving van Hogeschool Inholland Delft, het Hoofcare Expertise Centre (HEC) en het Dairy Training Centre (DTC) de handen ineengeslagen. In dit samenwerkingsproject is de klauwgezondheid op bedrijven geïnventariseerd en geanalyseerd, er is een vragenlijst afgenomen, zijn er studiebijeenkomsten georganiseerd en is er een factsheet ontwikkeld.
Nieuws
Voorkomen van voedselverspilling is win-winsituatie
Het voorkomen van voedselverspilling is niet alleen goed voor het milieu, maar levert ondernemers in de agrofoodsector ook financiële voordelen op. Dat betoogt projectleider en docent-onderzoeker Ayella Spaapen. “De grootste slag die we kunnen slaan, is beter samenwerken in de keten.”
Nieuws
NWO kent subsidie toe aan groot onderzoek naar relatie tussen platteland en stad
De relaties tussen platteland en stad zijn afgelopen jaren onder druk komen te staan en vragen om toekomstbestendige ruimtelijke oplossingen. Daarom onderzoekt het Fertile Soils project, bestaande uit 10 kennisinstituten en 30 praktijk partners, hoe platteland en stad gezamenlijk kunnen optrekken in grote opgaves zoals de landbouwtransitie, woningbouwopgave en klimaatbestendig waterbeheer. Deze week werd bekend dat NWO aan dit project € 5,5 miljoen euro toekend voor 5 jaar onderzoek.
Nieuws
Lectoraat Human-Animal interactions biedt handvatten welzijn coach- en therapiepaarden
Gedragstesten laten zien dat therapiepaarden over het algemeen tevreden uit coach- en therapiesessies komen. Toch zijn er belangrijke aandachtpunten om het welzijn van paarden te waarborgen en verder te verbeteren. Dit blijkt uit het onderzoeksproject ‘Welzijn van coach- en therapiepaarden’ dat het lectoraat Human-Animal interactions samen met verschillende partijen uit het veld uitvoerde.
Nieuws
Stel natuur centraal in het omgevingsprogramma
Ruimtelijk ontwerpers, zoals stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten, kunnen een belangrijke rol spelen in het integreren van de natuur als basis voor een veilige, gezonde en aantrekkelijke leefomgeving. Dit stellen vijf deskundigen in vakblad Stedenbouw & Architectuur.
Uitgelicht
Natuurinclusieve gebiedsontwikkeling van gebouw tot gebied
Natuurinclusieve gebiedsontwikkeling biedt volop kansen om de biodiversiteit te vergroten en klimaatverandering op te vangen. Met het oog op een toenemende verstedelijking en vraag naar innovatie voor biobased bouwen, toepassing van meer groen, en nieuwe vormen van stedelijke samenwerking, is het SIA-project Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling opgezet. Vier hogescholen hebben samen met vertegenwoordigers uit het werkveld op drie niveaus onderzoek gedaan naar deze thema's. Van gebouw, naar straat, naar gebied gingen ze aan de slag om knelpunten en kansen te benoemen voor een versnelde transitie naar natuurinclusiviteit bij gebiedsontwikkeling.
Nieuws
Praktische handvatten voor het bevorderen van natuurinclusief gedrag van burgers
Hoe kunnen gemeenten en organisaties burgers ondersteunen en verleiden tot grotere betrokkenheid bij de natuur? Docenten en onderzoekers van drie hogescholen gingen op zoek naar het antwoord op deze vraag in het CoE groen project ‘Natuurinclusief gedrag van burgers’. Het resultaat, een handreiking voor gemeenten en organisaties, en factsheets over de casussen die in het project onderzocht zijn.
Nieuws
Wanneer is het boerenbedrijf toekomstbestendig voor de nieuwe generatie?
Het is een vraag die veel boerenfamilies bezighoudt: onder welke voorwaarden is het agrarisch bedrijf toekomstbestendig? Een praktisch werkboek geeft handvatten voor het maken van keuzes. Voor jonge boeren en tuinders die voor een bedrijfsovername staan, geeft de Expeditiegids Bedrijfsopvolging richting.
Nieuws
Afgelasting Expeditie CoE Groen
Allereerst: dank voor je enthousiasme voor de expeditie van het CoE Groen. We zijn met veel toewijding aan de slag gegaan om een prachtig CoE evenement vol inspiratie, samenwerking en praktijkgericht onderzoek te realiseren op 28 juni. Helaas blijkt dit niet het geschikte moment te zijn om dit ten volle tot bloei tot laten komen. Daarom is ervoor gekozen om de expeditie af te gelasten.
Nieuws
Breng kansen voor natuurinclusieve landbouw in kaart met het gebiedsvenster
Waarom is het zo moeilijk de overstap te maken naar een meer natuurinclusieve vorm van landbouw? In vergelijking met intensieve landbouw zijn er veel meer factoren om rekening mee te houden. In het CoE groen project 'Gebiedsgerichte kansen voor een natuurinclusieve landbouw' ontwikkelde Aeres lector Ron Methorst en zijn team een tool om de natuurinclusieve landbouw in Nederland op weg te helpen.
Nieuws
Kwetsbare kalveren vragen altijd zorg en aandacht
Direct na de geboorte heeft een kalf nog onvoldoende weerstand opgebouwd. Dat maakt de jonge dieren erg bevattelijk voor ziektes. De eerste moedermelk, beter bekend als biest, en goede hygiëne zijn cruciaal om gezond op te groeien. In het kader van dierenwelzijn is de wens om kalveren met de juiste voorzorgsmaatregelen samen op te laten groeien.
Nieuws
'Vergroen Nederlandse bedrijventerreinen'
Bedrijventerreinen beslaan grofweg twintig procent van het bebouwde gebied in stedelijke omgevingen. Juist daar, vaak aan de rand van steden en dorpen, kunnen maatregelen tegen de gevolgen van de klimaatverandering effectief zijn. Vergroening is het toverwoord.
Nieuws
PreciSIAlandbouw levert praktische kennis op
Het project PreciSIAlandbouw heeft vijf opzichzelfstaande rapporten opgeleverd op vijf thema's: sensortechnologie, kennis en advies, robotisering, digitalisering en verdienmodellen. De rapporten zijn bedoeld voor de praktijk, het onderwijs en de onderzoeksgemeenschap. Groen Kennisnet interviewt Corné Kocks, lector Precisielandbouw & Smart Farming. Wat zijn de belangrijkste resultaten en waar is hij het meest trots op?
Nieuws
Nieuwe lectorenplatform in de groene sector; Dierwaardigheid in Praktijk (DiP)
Zes hogescholen (Aeres, HVHL, Has greenacademy, Inholland, Christelijke Hogeschool Ede en Avans) hebben via de lectorenplatformregeling van SIA het platform ‘Dierwaardigheid in Praktijk (DiP)’ gehonoreerd gekregen.
Nieuws
CropXR; langjarig onderzoek naar klimaatbestendige gewassen van start
De vier groene hogescholen gaan de komende tien jaar praktijkgericht onderzoek doen naar voedselgewassen die extra bestand zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering. Dit maakt onderdeel uit van het grote onderzoeksprogramma CropXR, waarbij ook vier universiteiten en het bedrijfsleven nauw betrokken zijn. Uit het Nationaal Groeifonds is in totaal 42 miljoen euro vrijgemaakt
Nieuws
Duurzaam bodembeheer combineren met koolstofvastlegging
In het SIA-project ‘Koolstof als Kans’ wordt onderzocht in hoeverre verschillende organische stoffracties bijdragen aan de koolstofvastlegging op minerale gronden. Er lijkt sprake van een paradigmaverschuiving. De toediening van makkelijk afbreekbare organische materialen leidt mogelijk snel tot langdurige vastlegging van koolstof in de bodem.
Nieuws
Soil Simulator geeft beeld van lange termijn scenario’s
De landbouw heeft te maken met grote duurzaamheidsopgaven. Om de transitie naar kringlooplandbouw en een duurzamere bedrijfsvoering in gang te zetten is het belangrijk om boeren handelingsperspectief te bieden. De effecten van maatregelen zijn echter sterk context-afhankelijk en de implementatie van kringlooplandbouw op het eigen bedrijf vergt de nodige kennis en inzicht. Hier is in essentie sprake van een leervraag: het verkrijgen van inzichten en ‘meer gevoel’ bij de relatie tussen het eigen handelen en de bijdrage daarvan aan zowel korte- als lange termijn doelen. Serious gaming biedt de mogelijkheid om virtueel te experimenteren met trage en complexe processen. Als je niet tevreden bent met de uitkomst, kan je altijd opnieuw beginnen en een andere insteek kiezen. Hiermee is het mogelijk om diverse scenario’s uit te proberen en met elkaar te vergelijken. Voor (toekomstige) agrariërs kan dit een hulpmiddel zijn bij het maken van keuzes.
Nieuws
Nanopore sequencing: Wat leeft er in de bodem?
Lector Green Biotechnology Nelleke Kreike van Inholland University of Applied Sciences doet onderzoek naar het ontwerpen en toepassen van de nieuwste DNA-sleuteltechnologieën. Het doel is duurzame en gezonde voedsel- en siergewassen te ontwikkelen. Ze werkt samen met associate lector Levende Plantenteeltsystemen Frank van der Helm van Inholland in het bodemmicrobioom-project.
Uitgelicht
Groen in transitie: praktijkgericht onderzoek helpt!
Brede samenwerking is noodzakelijk om antwoorden te vinden op de complexe maatschappelijke vraagstukken van deze tijd. Vanuit een sterke groen blauwe expertise samenwerken met andere domeinen. Dat is de uitkomst van de tweede werkconferentie van CoE Groen. Vertegenwoordigers vanuit overheid, onderwijs en bedrijfsleven, van jong tot oud, pleitten voor meer samenwerking binnen het praktijkgericht onderzoek.
Nieuws
Hele voedselketen moet meer doen tegen voedselverspilling
Met het huidige tempo om voedselverspilling te verminderen zal het doel, halvering van verspilling in 2030, niet worden gehaald. Dat concludeert Wageningen University & Research in het adviesrapport ‘Theory of Change: Versnellingsagenda verminderen voedselverspilling 2022-2025’. WUR adviseert de overheid om meer dwingende maatregelen in te zetten om zo het tempo te versnellen.
Nieuws
Hogescholen starten onderzoek klimaatadaptieve, biodiverse, leefbare en gezonde steden
Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA heeft groen licht gegeven voor de start van het project Groenblauwe Stad. Het tweejarig onderzoek wordt uitgevoerd door Hogeschool Van Hall Larenstein, Aeres Hogeschool, Hanzehogeschool, HAS Green Academy en Hogeschool Inholland. Dit onderzoek, dat gericht is op het vergroenen en verblauwen van stedelijke gebieden, levert een bijdrage aan de kennis rond het klimaatbestendig maken van onze steden, het bevorderen van biodiversiteit en leefbaarheid, evenals het verbeteren van de gezondheid van de bewoners.
Nieuws
Op weg naar genoeg, gezond en veilig voedsel
Het roer moet om in ons voedselsysteem. De huidige productie verloopt veelal niet binnen ecologische grenzen en het leeuwendeel van de producten die in de supermarkt ligt, blijkt ongezond. Om over verspilling in de keten nog maar te zwijgen. Veel partijen bundelen de krachten om een voedseltransitie mogelijk te maken, met daarbinnen een rol voor de vier groene hogescholen.
Nieuws
Samenwerken in eerlijke en duurzame voedselketens
Het versterken van de voedselketen in Kenia is goed voor de positie van lokale boeren en de voedselvoorziening in het Oost-Afrikaanse land. Tegelijkertijd draagt praktijkgericht Nederlands onderzoek bij aan de hele keten van producten die naar ons land komen, zoals avocado’s. Die keten wordt transparanter en beter georganiseerd.
Nieuws
Kick-off project “Duurzaam Bosbeheer Suriname”
Van 5 tot 9 juni 2023 bezochten Hogeschool Van Hall Larenstein en projectpartners Suriname om het project “Duurzaam Bosbeheer Suriname” te starten. In een team van vijf Surinaamse en vier Nederlandse partners wordt de komende twee jaar gewerkt aan het verduurzamen van bosbeheer en het verbeteren van het bos-onderwijs in Suriname.
Nieuws
Het resultaat van 35 jaar beheer en onderzoek van de Drentsche Aa
Nationaal Park Drentsche Aa heeft een voor West-Europese begrippen uniek beekdallandschap. Door op tal van plaatsen in te grijpen, krijgt de natuur er de ruimte. De bezorgdheid blijft: over de kwaliteit van het water en de terugloop van het aantal weidevogels.
Nieuws
Verbeterd instrument om bossen toekomstbestendig te beheren
De Nederlandse bossen staan onder druk, zowel qua kwaliteit als kwantiteit. Met twee CoE Groen-projecten staat zowel de aanleg van nieuwe bossen als het beheer ter versterking van vitaliteit en veerkracht van bestaande en nieuwe bossen centraal. Studenten en docenten doen op tal van plekken onderzoek, onder meer naar de inzet van minder bekende boomsoorten
Nieuws
Hoe zorg je ervoor dat burgers bijdragen aan biodiversiteitsherstel?
Het gaat niet goed met de biodiversiteit in Nederland. Het is daarom noodzakelijk te werken aan biodiversiteitsherstel, onder andere om ons voor te bereiden op de risico's van het veranderende klimaat en hierop de omgeving aan te passen. Maar hoe betrek je burgers daarbij en zorg je ervoor dat ze een bijdrage leveren aan het oplossen van deze problemen? Een consortium van hogescholen, gemeenten en stichtingen doet onderzoek naar natuurinclusief gedrag van burgers. Een gesprek met lector dr. ir. Jetske de Boer van Aeres Hogeschool en projectleider dr.ir. Derk-Jan Stobbelaar van Hogeschool Van Hall Larenstein.
Nieuws
Wat kun je doen om knolcyperus te bestrijden?
In Nederland beschouwen we knolcyperus als een hardnekkig onkruid dat zorgt voor grote verliezen en economische schade. De jaarlijkse economische schade aan percelen door besmetting met knolcyperus kan in Nederland volgens een schatting oplopen tot ruim 10 miljoen euro. Bestrijding van knolcyperus vindt plaats door uitputten, afgraven en begraven, en door directe doding. Nieuw onderzoek richt zich op de effectiviteit van elektro-fysische bestrijding met de huidige commercieel beschikbare apparatuur en de invloed van de behandelingen op de bodem.
Uitgelicht
Natuur en landbouw in balans in het beekdal
Het Nederlandse beekdallandschap is op tal van plaatsen de afgelopen eeuwen op de schop gegaan. Veel broekbossen zijn verdwenen en meanderende riviertjes en beekjes zijn rechtgetrokken om het overtollige water snel af te voeren. In het CoE Groen-project ‘Landbouw in klimaatrobuuste beeklandschappen’ is water vasthouden juist een van de speerpunten.
Nieuws
Boerenlandvogels en vernatting van de veenweiden
Het vernatten van de veenweiden is al jaren een relevant thema, met name vanwege de uitstoot van broeikasgassen. Daarnaast weten we ook dat vernatting veel kan betekenen voor weidevogels.
Nieuws
Amsterdam omarmt haar stadsbossen
Hoofdstad Amsterdam vindt haar stadsbossen van groot belang voor het opvangen van de effecten van klimaatverandering en bevolkingsgroei. In de Groenvisie 2020–2050 stelt de gemeente Amsterdam dat groen, en dus ook een stadsbos, belangrijk is voor gezondheid, natuur, klimaatadaptatie en sociaal welzijn. Een nieuw ontwikkeld model voor kwaliteitstoetsing moet beoordelen in hoeverre de bossen daaraan bijdragen.
Uitgelicht
Eerste werkconferentie CoE Groen krijgt een vervolg
Onderzoeksvraagstukken rondom duurzame voedselproductie, biodiversiteit en klimaat horen als vanzelfsprekend bij de vier groene hogescholen. Dat zegt Jan van Iersel, voorzitter van het college van bestuur van Hogeschool Van Hall Larenstein, bij de aftrap van het allereerste werkconferentie van CoE Groen. ‘We moeten deze rol op ons nemen en samen met andere kennisinstellingen waarmaken’, benadrukt hij. ‘Het is daarnaast zaak om de zichtbaarheid van onze projecten van begin tot eind te vergroten.’
Nieuws
De boer op met het bodemkwaliteitsplan
Aandacht voor de bodem krijgt vaste voet aan de grond. Tientallen boeren, tuinders, studenten, docenten en wetenschappers zijn de afgelopen twee jaar gezamenlijk met het thema aan de slag gegaan binnen het project Duurzaam bodembeheer. Een integrale aanpak, oog voor de lange termijn en een nauwe samenwerking met de praktijk zijn sleutelbegrippen. De nieuwe inzichten vloeien terug in het onderzoek en onderwijs.
Nieuws
Nieuwsbrief Gebiedsgerichte kansen voor natuurinclusieve landbouw
Om natuurinclusieve landbouw te laten groeien is een goede samenwerking nodig met alle partijen om boeren heen, In het CoE Groen project 'Gebiedsgerichte kansen voor natuurinclusieve landbouw' worden de mogelijkheden voor een betere samenwerking onderzocht.
Nieuws
Nieuwe lectoren stellen zich voor op Groen Kennisnet
Op de groene hogescholen wordt door de lectoren en hun teams nieuwe kennis ontwikkeld. De resultaten van deze onderzoeken vind je op de lectoratenpagina’s van Groen Kennisnet.
Uitgelicht
Oog voor de emotionele complexiteit bij bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername van een land- of tuinbouwbedrijf heeft veel voeten in de aarde, zeker als het gaat om een familiebedrijf met een lange geschiedenis. Zes samenwerkende hogescholen zoomen in op de sociaal-emotionele kant van het proces. Lectoren willen families zelfredzaam maken en benadrukken het belang van goede coaching. Hoe kan de bedrijfsadviseur een rol vervullen in het proces?
Nieuws
Studentenonderzoek naar lisdoddeteelt
In waterrijke gebieden kom je ze regelmatig tegen, de lisdodde. Herkenbaar aan zijn karakteristiek bruine “sigaar” en lange grote bladeren. Binnen het lectoraat Klimaatrobuuste landschappen van de HAS Hogenschool wordt gekeken hoe de lisdodde kan bijdrage aan het klimaatrobuust maken van het landschap. Ook studenten dragen hun steentje bij aan dit onderzoek.
Nieuws
Innofest op de Floriade: Twee Onderzoeken uitgelicht
De Floriade is een uitstekende plek voor innovatief onderzoek. Innovest en Regieorgaan SIA hebben hun krachten gebundeld en bieden hogescholen een platform om onderzoek op de Floriade uit te voeren.
Nieuws
Verwildering in de stad biedt kansen
Natuur is niet alleen in natuurgebieden te vinden. Ook in steden wordt er steeds meer ruimte gemaakt voor de natuur om te “verwilderen”. Lector Gideon Spanjar sprak bij 1Vandaag over de kansen van verwildering.
Nieuws
Gas geven met Het Nieuwe Telen
De principes van Het Nieuwe Telen zijn vertaald naar een inspirerende leeromgeving voor het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Dankzij het project Het Nieuwe Telen, gas erop! stomen de groene hogescholen een nieuwe generatie tuinders, bedrijfsleiders en dienstverleners klaar voor een toekomstbestendige glastuinbouw.
Nieuws
PIT#2 over Landbouw, Water en Voedsel
Hoe spelen hogescholen met praktijkgericht onderzoek in op urgente vraagstukken rond klimaatverandering en voedselproductie? De tweede editie van PIT magazine, dat wordt uitgegeven door Regieorgaan SIA, heeft als thema Landbouw, Water & Voedsel.
Nieuws
Eerste onderzoeksvoorstel van practor krijgt subsidie
Het in september 2021 opgerichte practoraat Dierenwelzijn en -gezondheid van Aeres Mbo heeft als eerste practoraat een honorering ontvangen in de KIEM-groen pilotregeling practoraten. De regeling is de eerste subsidieregeling die practoraten kunnen gebruiken om aanvullende financiering te krijgen om een onderzoeksproject op mbo niveau uit te voeren. Practor Sara Albone en betrokken docent-onderzoekers gaan samen met praktijkpartners en twee lectoraten van Aeres hogeschool per 1 juni 2022 van start met het gehonoreerde project.
Nieuws
PreciSIAlandbouw: inventariserend onderzoek naar het gebruik van precisielandbouw door de akkerbouwer en robotisering in dienst van kringlooplandbouw
CoE Groen presenteert twee resultaten van een nieuwe project PreciSIAlandbouw, dat loopt van juni 2021 tot eind mei 2023. Bij het project PreciSIAlandbouw staat het ontwikkelen van kennis in samenwerking met Wageningen Universiteit, hbo, mbo, bedrijfsleven, brancheorganisaties, praktijkcentra en overheid centraal. In werkpakket 2 ligt de focus op precisielandbouw in de akkerbouw en in werkpakket 3 onderzoekt het team de kansen van robotisering in de kringlooplandbouw. De resultaten van deze onderzoeken zullen straks op Groen Kennisnet te vinden zijn.
Nieuws
CRKLS platform: innovaties naar boeren(adviseurs) brengen
Vanuit de Akkerbouw sector is een nieuwe initiatief gestart om kennis over a.s. innovaties naar de boeren en boerenadviseurs te brengen. Dat heet CRKLS.
Nieuws
Doe mee aan de startbijeenkomsten voor Praktijkkennis voor Voedsel en Groen
Regieorgaan SIA organiseert een nieuwe thematische call rondom het programma Praktijkkennis voor Voedsel en Groen. Thema’s van deze call zijn bijvoorbeeld duurzaam bosbeheer in de Amazoneregio en mechanisatie agroforestry. Wil je meer weten over deze calls of ben je op zoek naar consortiumpartners, neem dan deel aan één of meerdere van de startbijeenkomsten.
Nieuws
Toekenning Nationaal Groeifonds mijlpaal voor praktijkonderzoek
Op 14 april viel het besluit over de programma’s van het Nationaal Groeifonds, die voor de 2022 zijn aangevraagd. Het kabinet heeft 28 aanvragen (geheel, deels of onder voorwaarden) goedgekeurd. Groenpact en het Coe Groen participeren in maar liefst 7 van deze projecten. De vier groene hogescholen gaan hiermee de komende jaren vanuit het Centre of Expertise Groen (CoE Groen) een belangrijke bijdrage leveren aan de diverse kennisprogramma´s binnen het Nationaal Groeifonds.
Nieuws
Drie hogescholen starten onderzoek naar natuurinclusief gedrag van burgers
Wat drijft burgers om zich in te zetten voor de natuur en biodiversiteit? Dat onderzoeken Hogeschool Van Hall Larenstein, Aeres Hogeschool en Hanzehogeschool Groningen in dit nieuwe CoE Groen project. In hun praktijkgerichte onderzoek richten zij zich samen met diverse partijen uit het werkveld op drijfveren van 'natuurinclusieve' burgers. Doel is om overheden en burgers concrete handvatten te geven om biodiversiteitsdoelen te bereiken.
Nieuws
Vier hogescholen starten onderzoek naar versnelling van natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
Verstedelijking levert een belangrijke bijdrage aan klimaatverandering, afname van biodiversiteit en de uitstoot van broeikasgassen. Natuurinclusieve gebiedsontwikkeling kan dit tegengaan, maar vindt nog op te kleine schaal plaats om echt impact te hebben. Met praktijkgericht onderzoek kijken hogescholen en het Centre of Expertise Groen naar de mogelijke toepassingen op gebouwniveau, straatniveau en gebiedsniveau.
Nieuws
De Koplopers: Van bord tot boer
Lectoren van de hogescholen schuiven regelmatig aan bij Koplopers in de Balie in Amsterdam, georganiseerd door Regieorgaan SIA. Op 14 februari was het onderwerp Van Bord tot Boer. Kunnen we tot een bestendig voedselsysteem komen dat goed is voor boeren, consumenten én het klimaat? En voeren we de dialoog over de uitdagingen die voor ons liggen wel op de goede manier?
Nieuws
Symposium ‘Transitie naar een duurzaam voedselsysteem’
Op maandag 23 mei 2022 vindt van 10.00 tot 16.30u het eerste symposium plaats vanuit het NWA onderzoeksprogramma ‘Transitie naar een duurzaam voedselsysteem’.
Nieuws
Groene hbo start onderzoek met hippische bedrijven naar welzijn coach- en therapiepaarden
Afgelopen week is het onderzoeksproject “Welzijn van coach- en therapiepaarden” gestart met diverse partijen uit het werkveld. Bedrijven en brancheorganisaties die paardencoaching of therapeutisch paardrijden aanbieden vinden het welzijn van hun paarden heel belangrijk en willen weten wat de impact van coaching en therapeutisch rijden op hun paarden is. Daarom gaan ze dit samen met Aeres Hogeschool Dronten en HAS Hogeschool de komende twee jaar uitzoeken in het raakMKB onderzoek ‘Welzijn van coach- en therapiepaarden’.
Nieuws
Startbijeenkomsten thematische calls programma Praktijkkennis voor Voedsel en Groen
In januari publiceert Regieorgaan SIA nieuwe thematische calls rondom het programma Praktijkkennis voor Voedsel en Groen. Dit onderzoeksprogramma richt zich op maatschappelijk relevant onderzoek binnen het groene domein. De onderzoeksprojecten die hieruit voortkomen vinden een plek binnen het Centre of Expertise Groen.
Nieuws
Als de maatschappij vraagt om praktijkgericht onderzoek
Op 25 november 2021 kwam het SIA-congres live vanuit Beeld en Geluid in Hilversum. Het was een dag vol inspirerende sessies en sprekers waarin alles draaide om praktijkgericht onderzoek. Het CoE Groen verzorgde de deelsessie ‘Als de maatschappij vraagt om praktijkgericht onderzoek’.
Nieuws
De Koplopers: Kringlooplandbouw
Lectoren van de hogescholen schuiven regelmatig aan bij Koplopers in de Balie in Amsterdam, georganiseerd door Regieorgaan SIA. Op 2 november was het onderwerp Kringlooplandbouw. Met agrariërs, ecologen, politici, onderzoekers en andere betrokkenen kijken wij welke lessen we van elkaar kunnen leren en hoe we deze lessen kunnen implementeren in de dagelijkse praktijk.
Nieuws
Wat beweegt de etende mens? Esther Veen over lectoraat Stedelijke Voedselvraagstukken
Hoe kunnen mensen die minder te besteden hebben, beter toegang krijgen tot gezond en duurzaam voedsel? Hoe pas je voedselroutines aan én wat is de samenhang tussen deze twee vraagstukken? Voor Esther Veen, sinds juli 2021 lector in Almere, zijn dit de belangrijkste vraagstukken voor haar lectoraat. Groenpact maakte kennis met de kersverse lector.
Nieuws
Whitepaper en webinar project bedrijfsovername
Meer dan de helft van de agrarisch ondernemers ouder dan 55 heeft geen opvolger, blijkt uit de landbouwtelling van het CBS. Maar ook wanneer er al wel een opvolger is, zijn er nog allerlei uitdagingen.
Nieuws
€ 1,5 miljoen beschikbaar voor KIEM-groen pilotregeling practoraten
6 oktober opende KIEM-groen pilotregeling practoraten. Een unieke regeling die is gericht op het opzetten en stimuleren van (nieuwe) samenwerkingsverbanden tussen practoraten en mkb-partners in het groene domein. Deze samenwerking sluit aan op een lectoraten en praktijkgericht onderzoek en is daarom voor CoE Groen ook zeer relevant.
Nieuws
Patrick Huntjens Lector van het Jaar 2021
Lector Patrick Huntjens is vrijdag 28 mei gekozen tot Lector van het Jaar 2021. De jury bewondert de Inholland-lector Sociale Innovaties in het Groene Domein met zijn vele (duurzame) initiatieven die geïntegreerd zijn met het onderwijs. Patrick is ook op dit thema zeer actief binnen de context van het Centre of Expertise Groen.
Nieuws
Systeemtransitie binnen het groene domein centraal bij feestelijke lancering Centre of Expertise Groen
Hoe draagt praktijkgericht onderzoek bij aan de grote opgaven waar we voor staan in het groene domein? Deze vraag stond centraal op 22 april, bij de officiële lancering van het Centre of Expertise Groen (CoE Groen). Online, met een livestream vanuit de Wintertuin in Baarn, met een aantal inspirerende gasten en vier interactieve workshops.
Nieuws
Nieuw lectoraat onderzoekt de weg naar kringlooplandbouw
Wat kunnen we doen om van tientallen losse pilots op kringlooplandbouw te komen tot een nieuw voedselsysteem? Dat is de centrale vraag voor het lectoraat van Rik Eweg bij Hogeschool Van Hall Larenstein. Hij doet samen met ondernemers, docenten, overheden en studenten van hbo en mbo praktijkgericht onderzoek naar zo’n systeemverandering in de Achterhoek en Noord-Nederland. “Het moet niet alleen van de boeren komen, maar van de hele keten.”
Nieuws
‘Transitie naar een duurzaam voedselsysteem’
Onder de vlag van de Nationale Wetenschapsagenda start een breed consortium van dertig wetenschappers uit het WO en HBO samen met een groot aantal bedrijven, NGO’s en innovatieve netwerken met dit driejarige programma.
Nieuws
Toekenning SPRONG Groen subsidie voor Centre of Expertise Groen
Het Centre of Expertise Groen (CoE) krijgt de SPRONG Groen subsidie toegekend. We zijn erg blij met deze toekenning, hiermee krijgt het praktijkgericht onderzoek een flinke impuls. Door de financiële borging kunnen we vaart maken: meer focus, krachten en expertise bundelen en de kwaliteit verhogen.
Nieuws
Vertical farming groeit als kool door kennis uit fieldlabs
Tuinbouwland Nederland is een van de koplopers als het gaat om de ontwikkeling van vertical farming. Via het onderwijs komt steeds meer kennis beschikbaar voor studenten en bedrijfsleven. Groenpact sprak met lectoren Jasper den Besten (HAS Hogeschool) en Jan Willem Donkers (Hogeschool Inholland).
Nieuws
Projecten in voorbereiding
Het CoE Groen heeft het praktijkonderzoek georganiseerd aan de hand van een aantal thematische calls. Samen maken zij de impact die nodig is voor de transitie. De verschillende calls resulteren in een flink aantal gerealiseerde, lopende en nader uit te werken projecten.
Nieuws